Hove festivalen ble første gang arrangert i 2007 på Tromøya i Arendal. Festivalen ble døpt Hove festivalen etter det flotte naturområdet Hove, hvor selve festivalen og festivalcampen ble arrangert.
Festivalen ble grunnlagt av Toffen Gunnufsen og Morten Sandberg, og utviklet seg fort til å bli Norges største musikkfestival med ca. 60 000 besøkende hvert år. Fra 2007 ble festivalen arrangert hvert år frem til 2014 da den dessverre måtte legges ned. Men hvem vet, vi håper stadig på en gladmelding om at festivalen igjen vil bli arrangert.
Det beste innen norsk og utenlandsk musikk
Hove festivalens mål og motto var å kunne tilby det beste innen norsk og utenlandsk musikk til et bredt publikum av musikkinteresserte og festivalelskere. Sjangerne gikk stort sett i alternativ rock, heavy metal, hip hop og pop.
Festivalen har også ruvet høyt på lister over Europas beste festivaler i anerkjente britiske aviser. I 2010 ble Hove festivalen kåret til en av de 10 beste festivalene i Europa av The Daily Telegraph, mens The Times kåret festivalen til den fjerde beste Europeiske sommerfestivalen. Ikke verst for lille Norge!
Enestående artister
Hove festivalen kan skilte med en lang liste enestående artister, inkludert alt fra norske musikkspirer til verdenskjente artister og band.
Gjennom årenes løp har vi kunnet glede oss over artister som blant annet Rihanna, Kings of Leon, Jay-Z, Robyn, 30 Seconds to Mars, Kasabian, Tinie Tempah, The Killers, Muse, The Kooks og Franz Ferdinand – en fantastisk blanding av det beste innen rock, rap, punk og pop.
Men det har heller ikke vært mangel på populære norske artister på scenen på Hove. Her kan vi blant annet nevne Karpe Diem, Kvelertak, Sirkus Eliassen, Big Bang og en hel del andre enestående artister.
Festivalcampen
Festivalcampen var selvfølgelig også et av høydepunktene under festivalen. Dette var stedet for fest og moro både før og etter konsertene – perfekt for alle festivaldeltakere som elsker sommer, sol, fest og musikk. Selvfølgelig ble det satt av massevis av plass til telt, slik at alle skulle få plass. Det spiller jo ingen rolle om man ligger som sild i tønne når det er festival!
Frivillige gjorde det mulig
Takket være et stort antall frivillige kunne Hove festivalen arrangeres over nesten et tiår. Arbeidsoppgaver som dekorering, vakthold, rigging og servering ble hvert år utført av et stort antall frivillige. Faktisk var interessen så stor, at det kom søkere fra hele Norges land, i tillegg til søkere fra andre steder i Europa, som England, Skottland, Sverige og Danmark. I 2008 hadde Hove festivalen hele 3000 frivillige som hjalp til med ulike arbeidsoppgaver som resulterte i en vellykket festival, i alle fall for artister og publikum.
Vanskelig økonomi
Til tross for sin enorme popularitet og en omsetning på nesten 51 millioner kroner det første året, ble Hove festivalen AS begjært konkurs allerede i 2008. Selv med den fantastiske omsetningen, var kostnadene dessverre mye høyere, og resultatet rent økonomisk ble et voldsomt underskudd.
Året etter fikk festivalen et likviditetslån fra Arendal kommune og festivalen ble igjen arrangert. Til tross for topp oppmøte og nok et fantastisk arrangement, klarte dessverre ikke eierne og betale gjelden til Skatt Sør, noe som da førte til konkursbegjæring. Det ble det også spekulert i om selskapet hadde tappet selskapet for penger, men alle involverte ble frifunnet i denne saken.
På grunn av økonomiske problemer helt siden oppstart, måtte festivalen dessverre legges ned i 2014. Men vi kan jo fortsatt håpe på at den en dag vil komme tilbake, kan vi ikke?
I «mellomtiden» får vi kose oss med de andre store musikkfestivalene i Norge, som for eksempel Øya festivalen i Oslo.