Lindesnes fyr er Norges sydligste og eldste fyr, og en stolt turistattraksjon for området. Fyret har historie helt tilbake til middelalderen, så med et besøk her får en virkelig bli med på en reise tilbake i tiden.
Lindenes fyr ligger ytterst på sørspissen av Lindesnes-halvøya i Lindesnes kommune. Det sies at fyret ble grunnlagt allerede i 1656. Det var i alle fall året da det første fyrlyset ble tent på stedet, nærmere bestemt den 27. februar 1656. Dessverre ble det slukket igjen senere samme år, da flere klagde over at det var for dårlig lys. Grunnen til at det første norske fyret ble liggende akkurat her på sørspissen av Lindenes, eller på Neset som stedet også kalles, var sjøtrafikken mellom Nordsjøen og Østersjøen.
En lang og interessant historie
Selv om det første fyrlyset ble tent her i 1656, går historien enda lenger tilbake i tid. De fleste seilskutene som skulle reise ut og inn av Skagerak, la nemlig turen nært norskekysten. Hvorfor? Jo, fordi de her hadde muligheten til å bli loset i havn om været skulle vise seg fra sitt verste.
Havområdet utenfor Lindesnes, hvor Skagerak og Nordsjøen møtes, var et riktig så fryktet havområdet. Her hadde ingen uten erfaring noe å gjøre, for her kunne det både oppstå enorme vindstyrker og farlige havstrømmer. Selv kapteiner med erfaring kunne det gå galt med – det var ikke foruten grunn at dette området fikk tilnavnet «et klassisk forlisdistrikt».
En vanskelig start
Det sies at mye ikke gikk helt som det skulle da fyret skulle etableres i 1655. På grunn av dårlig vær brukte de tre skipene, som skulle frakte materialer og utstyr fra Kristiansand til Lindesnes, over 7 uker på å komme seg i mål. De kom seg riktignok og heldigvis frem, noe dessverre skuta som skulle frakte kull fra England ikke var like heldig med – den kom nemlig aldri frem.
På grunn av problemene i begynnelsen, ble det istedenfor bygget et tårn på tre etasjer i tre. Bak blyglassvinduene ble det tent 30 talglys, så det sier seg kanskje selv at det ikke ga det store lyset ut til seilskutene. Danskekongen, som hadde beordret tårnet bygget, måtte derfor stenge fyret samme år, i påvente på at kullet som ville gi et mye bedre lys skulle komme frem til Lindesnes – det skulle imidlertid ta hele 69 år før prosjektet ble gjenopptatt.
Det gamle kullblussanlegget
Det tok som sagt ta litt tid før det skjedde noe med fyret igjen. Forretningsmannen Jørgen Michelsen Bornholm, med sin enorme lidenskap for kart og navigasjon, fikk på 1700-tallet privilegiet for fyrdrift. Det ble da bestemt at det skulle bli anlagt to kullbluss, hvor et skulle ligge på Neset og et på Markøy. Begge ble tent den 1. februar i 1725 og bestod av åpne fyrgryter med kull med beliggenhet på bergene.
Slik varte det i nesten hundre år. Det var først i 1822 at blussene ble ombygd til lukket kullblussanlegg av blant annet økonomiske grunner. Ca. 20 år etter, i 1844, ble fyret på Markøy lagt ned, mens fyret på Lindesnes ble ombygget i 1854.
Den dag i dag kan vi imidlertid se det gamle kullblussanlegget på Lindesnes som ligger like bak dagens fyr.
Dagens fyrstasjon
Dagens fyrstasjon har stått som det står i dag siden 1920. Dette året ble det bygget nytt maskinhus og montert tåkesirene, mens linsen ble flyttet over i et nytt støpejerntårn fem år tidligere.
Under andre verdenskrig kom tyskerne og okkuperte fyret. Imidlertid ble anlegget restaurert i 1992 og siden den gang har det vært åpent for publikum.
Fyret er i dag meget populært, det sies faktisk at hele 80 000 tar turen innom fyret hvert år.